ANBI doneren webshop adoptie op afstand
E-mail
Facebook
Twitter
Instagaram

LAATST TOEGEVOEGD

Izzy
Myrill
Sedef
Aslan

NIEUWS

25-01-2018

Stichting AAI bestaat 20 jaar!

Gelukkig hebben we in 2017 weer vele honden een goed thuis kunnen bezorgen, waar het werk van al o...
Lees meer
25-01-2018

Project Göcek

De honden (en de vrijwilligers) in het Turkse Gocek zijn nog steeds ontzettend blij met het enkele...
Lees meer

ERVARINGEN

07-04-2018

Lola, nu Bella, uit Napels

Het baasje van Lola (uit Napels) stuurde AAI een leuk berichtje over de komst van hun nieuwe huisgenoot, nu Bella geheten.
Lees meer
07-12-2017

Ons mooie driepootje Fanny

Van de baasjes van Fanny kregen we dit leuke berichtje: In augustus 2013 hebben we Fanny (toen 9 ...
Lees meer

De opvang in Roemenië

Craiova, één van de grootste steden van Roemenie, is gelegen in het zuidwesten van dit land. Een stad waar net als elders in Roemenië, vele straathonden leven. Met name aan de rand van de stad zijn er veel zwerfhonden; volwassen honden, pups, zwangere teefjes; alles leeft daar door elkaar heen. Noodgedwongen zijn ze samen, eten ze samen en vormen ze roedels, maar het leven is er vreselijk hard. Gevechten tussen de ongecastreerde reuen, teefjes die doorlopend zwanger zijn en lichamelijk uitgeput, pups waar geen veilige plek voor is en die geen mogelijkheid hebben om bij het schaarse voedsel te komen. Iedere dag is weer een overlevingsslag voor elke zwerfhond.

En als het zo'n straathond dan lukt te overleven, dan is daar de mens, in veel gevallen nog veel bedreigender. Mishandeling en verkeersongelukken zijn aan de orde van de dag.

En als het een zwerfhond dan toch nog lukt ook dit te overleven, dan zijn daar de hondenvangers. Deze mannen hebben als doel om zoveel mogelijk straathonden te vangen en naar het asiel in Breasta te brengen; dit ‘vangen' gebeurt op zeer dieronvriendelijke wijze. Het gaat er niet om hoe maar hoeveel honden ze daar kunnen brengen, want aan elke gevangen en daar afgeleverde hond wordt geld verdiend. Maar de wrede wijze waarop deze honden worden gevangen, is nog niets bij wat de honden te wachten staat in het asiel in Breasta, een zogenaamd dodingsstation. Op deze vreselijke plek, een ware hel, mogen de honden twee weken blijven leven. Daarna, uitgemergeld en uitgevochten en beroofd van alle waardigheid, worden ze gedood.

Toch zijn er ook mensen die voor deze kansarme honden het verschil proberen te maken. Ze halen de honden van de straat of kopen ze vrij uit het asiel en vangen ze op in hun tuin. Door dit te doen wordt deze dieren de traumatische ervaring van het asiel bespaard. Deze hondenbeschermers in Craiova kennen elkaar en werken samen. Op hun manier proberen zij de honden te helpen, maar vaak zijn ze niet georganiseerd en ontbreekt het hen aan kennis en middelen. Ze komen in conflict met de autoriteiten of buurtbewoners. Toch gaan zij door; ze hebben geen keus; zij zijn het enige sprankje hoop voor de honden.

AAI-contactpersoon in Craiova is Erika Dumitrache, een Roemeense vrouw die een kleine opvang heeft aan de rand van de stad. Binnen de muren van haar opvang, krijgen de honden te eten en zijn ze veilig. Er zijn afdakjes, waaronder de honden kunnen schuilen voor de hitte in de zomer en de sneeuw in de winter. Erika houdt de meer angstige honden binnen deze omheining en probeert ze te socialiseren. Voor dehonden waarbij dit niet lukt, is dit in ieder geval een plek met water en voedsel en veiligheid. De andere honden leven noodgedwongen vrij in het gebied erom heen, maar komen ook naar de opvang om te eten en te drinken.

De honden die in en rond haar opvang verblijven heeft zij vrijwel allemaal laten steriliseren en castreren. Hierdoor worden er geen pups geboren en vinden erveel minder hondengevechten plaats.

Sinds 2013 helpt AAI Erika met het vinden van een fijn baasje/bazinnetje in Nederland voor een aantal van deze honden. De honden worden gesocialiseerd, gevaccineerd en gechipt en krijgen een gezondheidsverklaring. En dan beginnen zij aan de lange reis naar Nederland, waar ze een nieuw leven wacht.