ANBI doneren webshop adoptie op afstand
E-mail
Facebook
Twitter
Instagaram

LAATST TOEGEVOEGD

Izzy
Myrill
Sedef
Aslan

NIEUWS

25-01-2018

Stichting AAI bestaat 20 jaar!

Gelukkig hebben we in 2017 weer vele honden een goed thuis kunnen bezorgen, waar het werk van al o...
Lees meer
25-01-2018

Project Göcek

De honden (en de vrijwilligers) in het Turkse Gocek zijn nog steeds ontzettend blij met het enkele...
Lees meer

ERVARINGEN

07-04-2018

Lola, nu Bella, uit Napels

Het baasje van Lola (uit Napels) stuurde AAI een leuk berichtje over de komst van hun nieuwe huisgenoot, nu Bella geheten.
Lees meer
07-12-2017

Ons mooie driepootje Fanny

Van de baasjes van Fanny kregen we dit leuke berichtje: In augustus 2013 hebben we Fanny (toen 9 ...
Lees meer

De opvang op La Palma

Het eiland La Palma (Spanje) is het meest noordwestelijk gelegen eiland van de Canarische Eilanden in de Atlantische Oceaan naast Afrika. Het eiland heeft een vruchtbare 'natte' kant en een droge kant. Het is een populaire vakantiebestemming bij veel toeristen.
Op het eiland is een aantal dierenbeschermers actief. AAI werkt al sinds het begin (in 1994) samen met Uschi Arnold, van oorsprong Duitse maar al vele jaren wonend aan de westkant van La Palma. Uschi vangt bij haar thuis regelmatig een aantal honden op die door de plaatselijke bevolking ongewenst zijn. Ze heeft een omheind gedeelte speciaal voor pups, een quarantaineruimte en een grote omheinde tuin, geschikt voor een paar honden. Maar de honden verblijven ook vaak bij haar in huis.

Net als in veel andere zuidelijke landen worden op La Palma veelvuldig honden op straat gezet of in de bergen achtergelaten. Regelmatig worden dozen met pups gevonden of hondjes over het hek gekieperd, waar de vorige eigenaar van af wil. Ook wordt Uschi af en toe benaderd door dierenartsen bij wie honden en pups zijn gebracht om afgemaakt te worden. Uschi kan (omdat ze alleen is) echter maar een beperkt aantal honden opvangen. Als een Spanjaard die afstand van zijn hond wil doen dus niet bereid is om de hond nog een tijdje te blijven verzorgen (tot er door Uschi een tehuis voor gevonden is) is er geen andere optie dan de hond te weigeren. Uschi heeft behalve met AAI, ook contact met een Duitse organisatie die voor haar ook af en toe honden in Duitsland plaatst zoals AAI dat in Nederland doet.

Op La Palma worden veel honden aan de ketting gehouden om een stukje grond of een hok met kippen of geiten te bewaken. Deze honden liggen vaak levenslang aan een erg korte ketting en ze hebben niet of nauwelijks beschutting tegen de felle zomerzon en kille winterregens. Sommige honden krijgen van hun eigenaar een oud ijzeren olievat bij wijze van hok. Zo'n ijzeren vat wordt in zomerzon echter een soort gloeiende oven en is dus een kwelling voor de honden die toch al zo'n miserabel leven door hun korte ketting hebben. Vanzelfsprekend worden de meeste kettinghonden door al deze ontberingen niet oud.

Uschi probeert al sinds jaren het leven van deze honden te verbeteren door hun eigenaren uitleg te geven over hoe het welzijn van de hond met een paar simpele acties te verbeteren is. Zoals bijvoorbeeld door het geven van een houten hok in plaats van een roestige ton, en door in plaats van een korte ketting de honden aan een zgn. looplijn te leggen. Dit is een lange, over de grond gespannen, ijzeren kabel waaraan de ketting van de hond d.m.v. een katrol of ring wordt bevestigd. Zo kan de hond, ook al zit hij aan een ketting, de gehele lengte van de looplijn benutten en heeft hij toch een stuk meer ruimte om wat te kunnen lopen en om zijn behoeftes op een wat meer afgelegen plaats te doen (in plaats van direct naast zijn slaapplaats). Meestal wil de eigenaar hier geen geld aan uitgeven en dan moet Uschi dit dus zelf betalen (met steun van AAI).

De vrouwelijke kettinghonden werpen vaak jaar in jaar uit nestjes die door de eigenaar simpelweg gedood worden of (zodra de kleintjes gaan lopen en dus lastig worden voor de eigenaar) op een verlaten plek worden achtergelaten waar ze veelal van honger en dorst sterven. Van het steriliseren van hun teefjes willen de meeste Spanjaarden niets weten. Ze vinden het 'onnatuurlijk' en vinden het eenvoudiger om de pups zelf te doden of elders op het eiland achter te laten. Zelfs als de sterilisatie gratis wordt aangeboden gaan de Spanjaarden hier vaak niet op in. Als Spanjaarden Uschi's hulp inschakelen voor hun ongewenste pups stelt zij wel als voorwaarde dat de moederhond gesteriliseerd wordt.

Op La Palma wordt veel gejaagd op konijnen en vogels. Hiervoor gebruiken de jagers veelal podenco's (windhonden). Deze honden, die een heel zachtaardig en sociaal karakter hebben, worden aan het eind van het jachtseizoen vaak uitgeput of gewond achter gelaten in de bergen, waar zij uiteraard op een kommervolle wijze aan hun eind komen. Het ophangen of afschieten van podenco's na het jachtseizoen komt ook voor. Buiten het jachtseizoen worden de podenco's vaak in groepen opgesloten in stallen of schuren. Ze krijgen expres weinig eten zodat ze tijdens de jacht feller zijn en meer prooien opsporen.

Als kuddebeschermer en waakhond wordt op La Palma vaak de Garafiano gebruikt. Dit is een herderachtig uitziend ras dat alleen op de Canarische Eilanden voorkomt.