Geef een hond met een verleden een toekomst!

Grasaar

Het gevaar van bloeiend gras voor uw dier

Elk jaar groeit er weer hoog gras in de natuurgebieden waar we onze honden uitlaten. Dit wilde gras heeft voor honden soms een groot nadeel; dit gras bevat 'grasaren'.
Grasaren hebben een scherpe punt aan de voorkant en aan de achterkant kleine weerhaakjes.
Hierdoor kunnen ze zich aan de vacht van de hond vasthechten.
De meeste grasaren komen tussen de tenen terecht. Ook komen de zaadjes dikwijls in het oor terecht en kunnen daar een pittige oorontsteking veroorzaken. Of de zaadjes kunnen via het oog achter de oogbol terechtkomen en daar een ernstige ontsteking teweegbrengen.

Wanneer moet u oplettend zijn op een grasaar

  • Als uw hond veel op een bepaalde plek (bijv. tussen de tenen) likt en daar een klein gaatje zichtbaar is.
  • Als uw hond na een wandeling ineens sterk met zijn kop loopt te schudden, of daarbij soms zelfs pijn aan geeft. Dan kan er een grasaar in een oor zitten.
  • Als uw hond na een wandeling veel last heeft van een oog en daar met de poot in wil wrijven.

Hoe voorkomt u problemen door een grasaar

De problemen door een grasaar zijn nooit geheel te voorkomen.
Het enige advies dat we kunnen geven is om uw hond na elke wandeling in het 'grasaar-seizoen' (normaal vanaf juni tot eind augustus, maar in 2023 zagen we de grasaren alweer in mei!) bij thuiskomst goed te controleren op de voornaamste 'gevoelige' plekken: tussen de tenen, in de oren en rond de ogen. Bel uw dierenarts bij twijfel en laat uw dier controleren want als de grasaren eenmaal dieper het lichaam binnendringen, zijn ze soms moeilijk terug te vinden!

Deze informatie is aangeleverd door dierenarts Monique Willems van dierenkliniek Hoogveld Echt/Roermond/Herten/Susteren.

ANBI Stichting

AAI op social media

Stichting AAI op Facebook Stichting AAI op Twitter Stichting AAI op YouTube Stichting AAI op Instagram