Hartaandoeningen
Hartaandoeningen komen vrij veel voor: 10% van de honden heeft er last van. Deze honden hebben vaak een relatief normaal en actief leven, al zijn intensievere gezondheidscontroles en medicatie vaak wel noodzakelijk.
Hoe werkt het hart
Elk lichaam heeft zuurstof nodig. Een netwerk van aders en slagaders verdeelt zuurstofrijkbloed door het lichaam en voert zuurstofarm bloed terug naar de longen, waar het opnieuw van zuurstof wordt voorzien. Het hart is het centrum van dit systeem; het is een zeer efficiënte pomp. Hartkleppen zorgen ervoor dat het bloed op het juiste moment in de juiste richting stroomt.
Een mensenhart klopt gemiddeld 70/80 keer per minuut, een hondenhart 70/120 keer per minuut.
Hartproblemen bij de hond
Twee hartaandoeningen komen veel voor bij honden: klepinsufficiëntie en cardiomyopathie. Deze aandoeningen ontstaan meestal als de hond wat ouder is.
Klepinsufficiëntie
Bij klepinsufficiëntie sluiten de hartkleppen niet meer goed, waardoor er een abnormale bloedstroom ontstaat. Dit komt het meest voor bij kleinere hondenrassen.
De abnormale bloedstroom zorgt voor overbelasting van het hart zelf, waardoor het uitgeput kan raken. Dit noemt men hartfalen. Het hart gaat zich op allerlei manieren aanpassen: vaker samentrekken om toch maar bloed rond te stuwen, en groter worden om meer bloed op te vangen. Ook systemen die de bloeddruk op peil houden passen zich aan. Op een gegeven moment lukt dat niet meer, en dan ontstaan er verschijnselen als:
. Minder uithoudingsvermogen;
. Snelle ademhaling;
. Hoesten;
. Longoedeem;
. Dikkere buik door vochtophoping (ascites);
. Meer slapen.
Cardiomyopathie
Bij cardiomyopathie zijn de wanden van het hart wat dunner. Het hart wordt daardoor minder elastisch, dun en veel te groot. Dit verschijnsel zien we vooral bij grotere hondenrassen. Het hart kan minder goed samentrekken en pompt het bloed daardoor minder goed rond.
Diagnostiek
We beginnen met een compleet lichamelijk onderzoek, waarbij anamnese (vragen over de ziekte), auscultatie (luisteren naar het hart) en beoordeling van de pols belangrijk zijn. Soms doen we ook een bloeddrukmeting. Het horen van een hartruis is de eerste aanwijzing voor een afwijking aan het hart. Deze ruis ontstaat door een abnormale turbulentie van bloed. Deze turbulentie ontstaat door een lekkende klep, waardoor bloed terugstroomt en door een verminderde functie van de hartspier.
Soms zijn aanvullende onderzoeken nodig. Onderstaande onderzoeken zijn allemaal pijnloos.
· Electrocardiogram (ecg): terwijl de hond staat meten we de elektrische activiteit van het hart.
· Röntgenonderzoek: op een röntgenfoto zien we de grootte, vorm en structuur van hart en de longen.
. Echocardiogram: geluidsgolven maken de structuur en de functie van het hart zichtbaar. Op een scherm wordt het bewegende beeld van het kloppende hart zichtbaar. Dit geeft heel veel informatie over de conditie van het hart, en we krijgen objectieve waarnemingen omdat we kunnen meten.
Behandeling
De zorg voor uw hond bestaat uit meer dan alleen medicijnen! Een hartaandoening geneest niet, maar een consequente behandeling kan de ernst van de verschijnselen verminderen en de aandoening zelfs stabiliseren.
De therapie bestaat uit 4 onderdelen:
1. Beweging
De meeste honden zijn van nature actief, het is belangrijk dat ze regelmatig beweging krijgen. U zult een balans moeten vinden tussen rust en beweging, waarbij u alert bent op overbelasting (zeker bij hoge buitentemperaturen!).
2. Voeding
Gezonde voeding is belangrijk, en enkele voedingsstoffen hebben een positief effect op het hart. Er zijn speciale diëten beschikbaar.
3. Medicijnen
Na het totaal onderzoek kan uw dierenarts u medicijnen voorschrijven die:
. de contractiekracht van het hart verhogen en de conditie van de hartspier verbeteren.
. de belasting voor het hart verlagen en de bloeddruk doen dalen.
. uw hond helpen om overtollig vocht kwijt te raken (plastabletten).
. specifiek nodig zijn bij hartritmestoornissen.
4. Therapietrouw en regelmatige controles
Therapietrouw en regelmatige controles door uw dierenarts zijn van groot belang om een dier met een hartaandoening 'gezond' te houden!
Deze informatie is aangeleverd door dierenarts Monique Willems van dierenkliniek Hoogveld Echt/Roermond/Herten/Susteren.