Geef een hond met een verleden een toekomst!

Hotspot

Symptomen

In het begin gaat uw hond flink krabben en bij nadere inspectie ziet men een natte plek in de vacht. Na het wegscheren van wat haar ziet u een vuurrode huid die bovendien bedekt is met een gele etterlaag. Dit is een vochtig eczeem dat al binnen enkele uren na regelmatig krabben of likken van een huidplek kan ontstaan. De meest voorkomende plaatsen voor hotspots zijn op de wangen, hals en dijen. De uitgebreidheid en de mate van ontsteking van de huid kunnen zorgen voor een duidelijk ziek, lusteloos dier.

Hoe ontstaat een hotspot

De oorzaak van het heftige likken of krabben is enorme jeuk! Jeuk kan ontstaan na bijvoorbeeld vlooienbeten, tekenbeten, na het zwemmen bij met name warm weer en bij een oorontsteking.Ook kan een allergische reactie op bijvoorbeeld een plant aanleiding zijn tot een hotspot. De hond gaat vervolgens bijten, likken of krabben. Hierdoor wordt de huid beschadigd. Er ontstaat een vicieuze cirkel, jeuk leidt tot krabben en dat leidt weer tot verdere huidbeschadigingen waardoor een ontsteking met nog meer jeuk (en meer krabben) ontstaat. Binnen een uur ontstaat hierdoor vaak een natte vochtige plek onder de haren die alle kenmerken van een ontsteking vertoont. De huid is rood, warm, gezwollen en pijnlijk. Door het veelvuldig likken brengt de hond bacteriën over op de huid. Doordat de huid beschadigd is kunnen deze bacteriën zich vermenigvuldigen.
Een hot spot kan bij elk ras voorkomen maar we zien het vaker bij langharige honden met een dikke ondervacht.

Hoe wordt een hotspot behandeld

Voor het bepalen van de uitgebreidheid van de ontsteking wordt de huid door de dierenarts zoveel mogelijk geschoren/weggeknipt. Vaak blijkt dan pas hoe groot de ontstoken plek is. Bij sommige dieren is het zo uitgebreid/gevoelig dat het onder een roesje moet plaatsvinden. De ontstoken huid wordt uitgebreid gewassen en gezalfd. Dit zult u zelf thuis ook moeten herhalen.
Om de vicieuze cirkel van jeuk en krabben te doorbreken geven we jeukremmende medicatie mee en soms ook een kraag/shirt tegen het likken/krabben. In sommige gevallen kan een hotspot erg hardnekkig zijn met een diepe bacteriële infectie, in deze gevallen zal een antibioticakuur noodzakelijk zijn.

Als u denkt dat uw hond een hotspot heeft, neem dan altijd contact op met uw dierenarts.

Deze informatie is aangeleverd door dierenarts Monique Willems van dierenkliniek Hoogveld Echt/Roermond/Herten/Susteren.


ANBI Stichting

AAI op social media

Stichting AAI op Facebook Stichting AAI op Twitter Stichting AAI op YouTube Stichting AAI op Instagram