Kanker bij honden
De kans dat uw hond een of andere vorm van kanker krijgt, is gemiddeld 1 op 4. Dit verschilt wel sterk per ras. Kruisingen uit het buitenland komen er procentueel beter vanaf.
Wat is kanker
Ons lichaam, maar ook dat van onze honden, is steeds aan verandering onderhevig. Cellen worden afgebroken en weer aangemaakt. Nieuwe cellen worden gevormd door celdeling: een cel splitst zich op in tweeën. Normaal gesproken wordt bij cellen de celdeling goed onder controle gehouden. Bij afwijkingen in de cel (aangeboren of veroorzaakt door schadelijke invloeden van buiten), kan deze zich ongeremd gaan delen. Er ontstaat dan een grote klomp cellen: een tumor.
Tumoren kunnen goedaardig of kwaadaardig zijn. Goedaardige tumoren blijven op hun plek en groeien vaak minder snel. Bij kwaadaardige tumoren proberen de cellen ook andere weefsels binnen te dringen; komen de cellen in de bloedbaan, dan kunnen uitzaaiingen ontstaan. Bij kwaadaardige tumoren spreken we van kanker.
Tekenen die bij uw hond zouden kunnen wijzen op kanker:
- abnormale zwellingen, die blijven bestaan of groter worden
- zweren die niet genezen
- bloedverlies of uitvloeiing uit een of meer lichaamsopeningen
- problemen met eten of slikken, of verlies van eetlust
- gewichtsverlies
- moeilijkheden bij ademhalen, of vermindering van uithoudingsvermogen
- moeilijkheden bij plassen of ontlasten
- verlamming of langdurige stijfheid, kreupelheid
Kunnen we kanker genezen
In het ideale geval kunnen we de tumor ruim en volledig verwijderen. Bij bepaalde vormen van kanker is het risico op recidief op de plek zelf, of een uitzaaiing elders in het lichaam, daarna enorm klein.
Soms is het verwijderen van de tumor zelf niet mogelijk, door de locatie van de tumor of wanneer er reeds uitzaaiingen aanwezig zijn. In zo’n geval kunnen we de tumor afremmen met medicatie zoals chemotherapie of immunotherapie. Er zijn klinieken in Nederland die hierin gespecialiseerd zijn. Met name chemotherapeutica kunnen behoorlijke bijwerkingen hebben omdat ze niet alleen effect hebben op tumorcellen, maar ook op de andere cellen. Daarnaast kunnen ze schadelijk zijn voor de omgeving. Op de universiteitskliniek is ook bestraling mogelijk.
Het zijn intensieve en kostbare behandelingen die levensverlengend kunnen werken. Het is belangrijk om daarbij een doel voor ogen te houden in het belang van uw dier complicaties, zoals pijn, voorkomen en het leven van uw dier zo aangenaam mogelijk te maken.
Deze informatie is aangeleverd door dierenarts Monique Willems van dierenkliniek Hoogveld Echt/Roermond/Herten/Susteren.